Wykonanie
Kolejny
śniadaniowy post. Tym razem śniadanie weekendowe - pyszny, sycący omlet. Z omletem jest tak, że można za jego pomocą zrobić porządki w lodówce ;) Prawie wszystko do niego pasuje! Składniki z dzisiejszej wersji równie dobrze można dodać do pizzy.Potrzebujemy(składniki na jeden omlet)2
jajkakilka plasterków
salami5
oliwek zielonych5
oliwek czarnych
ser - ja użyłam
fety, ale można dodać
ser żółty,
mozzarellę,
ser pleśniowyzielona cebulka2
suszone pomidorkisól,
pieprzPrzygotowanieRozbijamy dwa
jajka, dodajemy
sól i
pieprz i mieszamy. Kroimy
oliwki na plasterki,
pomidorki na paseczki,
salami na plasterki,
ser w kostkę (lub na tarce). Na małej ilości tłuszczu podsmażamy
salami. Pod koniec dodajemy
oliwki i
pomidorki. Wylewamy
jajka. Dodajemy
ser i
zieloną cebulkę.Omlet możemy smażyć pod przykryciem z jednej strony na niewielkim gazie, ja jednak jestem z tych co to podsmażają z obu stron. Po ścięciu jednej strony, za pomocą dużego talerza lub pokrywki ściągam omlet z patelni, a następnie przykładamy patelnie do pokrywki i smażymy drugą stronę.Przed podaniem posypać świeżo zmielonym
pieprzem i
parmezanem.