Wykonanie
Bezglutenowa wersja orkiszowych muffinek z
winem i
śliwkami, moich ulubionych. Zamiast orkiszu użyłam
mączki migdałowej oraz ryżowej i amarantusowej. Do tego
korzenne przyprawy i półwytrawne
czerwone wino. Do wypieku tych muffinek używałam już kilku różnych win, tańszych i droższych, ale w tej wersji – z czerwonym
półwytrawnym winem marki Celebro – muffinki są najsmaczniejsze.
Śliwki oraz
korzenne przyprawy sprawiają, że muffinki smakują jak grzaniec, więc będą idealne na długie jesienne i zimowe wieczory (można użyć
śliwek mrożonych). Aromat
wina jest mocno wyczuwalny. Po zjedzeniu kilku sztuk można zaobserwować lekkie rozluźnienie… W wersji dla dzieci
wino można zastąpić
sokiem z ciemnych
winogron,
śliwkowym lub
jabłkowym.Delicious gluten free muffins with plums and strong aroma of red
wine. No sugar, no dairy product.Składniki (na 14 muffinek o średnicy 6 cm)O 250 ml
czerwonego wina (użyłam półwytrawnego
marki Celebro)50 g
mąki amarantusowej (np. firmy Ekoprodukt)szczypta
kurkumyZ 150 g
mączki migdałowej30 g mielonego
siemienia lnianego50-60 g
ksylitolu15-20 kropel
stewii fluid6 łyżek
oliwy lub
oleju2
jajkaM 50 g
mąki ryżowej1 czubata łyżeczka mielonych
goździków1 płaska łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru2 szczypty świeżo startej
gałki muszkatołowejW 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliD kilkanaście twardych
śliwek węgierek, średniej wielkości
Do miski dodawać w kolejności suche składniki:
mąkę amarantusową i
kurkumę, mączkę
migdałową i
siemię lniane,
mąkę ryżową,
goździki,
cynamon,
imbir oraz gałkę, a na końcu proszek i
sodę. Dokładnie wymieszać.W drugiej misce ubić
jajka na gładką, białą masę. Dodać
ksylitol,
stewię i
olej, całość wymieszać. Następnie dodać szczyptę
cynamonu lub
goździków, szczyptę
soli, a na końcu wlać
wino. Zamieszać.Mokre składniki wlać do miski z suchymi składnikami i połączyć za pomocą widelca. Ciasto przełożyć do silikonowej formy na muffinki, wypełniając każdą foremkę maksymalnie do 3/4 wysokości.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować i połówki jeszcze raz przekroić (ewentualnie jeszcze raz na pół). Do każdej muffinki włożyć 2-3 ćwiartki
śliwki, oparte skórką do siebie. Najlepiej zostawić je tak na chwilę i sprawdzić, czy nie będą się przewracać (jeśli będą, trzeba trochę poprawić ich ułożenie).Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. I gotowe!