ßßß Cookit - przepis na Kontakt / O stronie

Kontakt / O stronie

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie pytania dotyczące przepisów, diety bezglutenowej, stosowania stewii, wypieków bez cukru, współpracy z blogiem lub jeszcze inne, piszcie na adres mailowy [email protected] .
If you have questions about gluten-free cooking, using stevia, baking without sugar, cooperation with this blog or other, or you need a recipe in english, please write to [email protected] .
Na kuchennym progu to strona poświęcona zdrowemu bezglutenowemu gotowaniu, na której znajdziecie przepisy na zdrowe i smaczne potrawy, a także słodkie desery i wypieki bez cukru. W mojej kuchni nie używam półproduktów ze zbędnymi chemicznymi dodatkami, barwnikami, polepszaczami smaku czy konsystencji. Nie stosuję rafinowanych olejów, białego ryżu ani kostek rosołowych. Nie kupuję jajek z chowu klatkowego. I tak dalej, i tak dalej…
Kiedy zaczynałam prowadzić NKP, gotowałam zupełnie inaczej, niż teraz. Wyeliminowałam „jedynie” cukier, produkty rafinowane, mocno przetworzone oraz szkodliwe E-dodatki. Gotowałam wszystko według Pięciu Przemian. Ale moja kuchnia nie stoi w miejscu. Ciągle się zmienia i ewoluuje. Przekraczam kolejne żywieniowe progi, czasem z konieczności, ale częściej z ciekawości. Poniżej zapisuję datami moje najważniejsze „progi”.
Rok 2011/2012 – Rewolucja w mojej kuchni rozpoczęta! Wyrzuciłam cukier i wszelkie przetworzone produkty, niezdrowe tłuszcze, gotowe dania, sklepowe słodycze itp.
W maju 2013 r. wyeliminowałam z diety wszystkie produkty zawierające gluten. Nie używam jednak gotowych miksów mąk ani gumy guar czy gumy ksantanowej. W czerwcu przestałam jeść mięso, poza okazjonalnie przyrządzanymi rybami. Co przyniesie przyszłość – zobaczymy…
20.06.2014 r. – Przepisy zamieszczane od tego dnia nie będą przyrządzane i rozpisywane według Pięciu Przemian. W moim kulinarnym świecie pojawił się kolejny „próg” i jest nim właśnie odstąpienie od PP. Nadal wiele rzeczy robię zgodnie z kolejnością Przemian, gotowanie w ten sposób wiele mnie nauczyło. Zaczęłam bardziej skupiać się na przygotowywanych posiłkach, na łączeniu produktów, na każdej czynności. Nauczyłam się być tu i teraz, nawet podczas obierania marchewki. I wszystkim gorąco polecam spróbować, choćby na jakiś czas, gotowania w taki sposób. Jeśli będziecie potrzebowali któregoś przepisu w wersji PP, piszcie na maila!
Lipiec 2015 r. – Rozstanie z nabiałem. Diagnoza potwierdziła podejrzewany od dłuższego czasu problem z glutenem, a dodatkowo okazało się, że mam nietolerancję laktozy, więc żegnam się z wszelkim nabiałem. Bez żalu, bo razem z nabiałem odchodzą kolejne zdrowotne uciążliwości
© Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa (logo i grafika banerowa to dzieło Sylwii Olszewskiej). Jeśli wykorzystujesz przepis – po prostu podaj źródło (adres strony WWW, autor). Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć bez mojej zgody. Prawo autorskie dotyczy także Internetu, o czym chyba nikomu nie trzeba przypominać
Niektóre moje zdjęcia ilustrujące przepisy można kupić w banku zdjęć. Zainteresowanych proszę o kontakt.
Marta Szloser
© All images and text on this site are copyrighted. If you want to use a recipe on your site – just write about original source (web address, author). I do not agree to copy photos without my permission. Some of my photos you can buy in photo services. If you are interested – please contact.
Marta Szloser
Znajdź na stronie
akcje promocyjne (28)
babeczki i muffinki (8)
chemia w żywności (16)
chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)
ciasta kruche (12)
ciasta ucierane (31)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)
dania wegańskie (32)
dania wegetariańskie (36)
konkursy (4)
kremy – puddingi – budynie (2)
książkowe inspiracje (11)
lody i sorbety (2)
makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (87) na śniadanie (7)
naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)
orientalnie (2)
pasztety/pasty/nadzienia (5)
podstawowe (3)
przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)
sałatki i surówki (2)
smażone (3)
testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)
wypieki (69)
wypieki i desery z warzywami (8) z owocami (33)
zupy (14)
Archiwum
Archiwum
Moja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez cukru bez glutenu bez jajek bez mleka bez nabiału bez proszku/sody cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana mąka migdałowa mąka orkiszowa mąka ryżowa mąka ziemniaczana olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa śliwki
Warto zajrzeć
Food info
Kuchnia Edukacyjna
Kulinarna czytelnia
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/kontakt-2