Wykonanie
Jeśli macie pytania dotyczące przepisów, diety bezglutenowej, stosowania
stewii, wypieków bez
cukru, współpracy z blogiem lub jeszcze inne, piszcie na adres mailowy
[email protected] .If you have questions about gluten-free cooking, using
stevia, baking without sugar, cooperation with this blog or other, or you need a recipe in english, please write to
[email protected] .Na kuchennym progu to strona poświęcona zdrowemu bezglutenowemu gotowaniu, na której znajdziecie przepisy na zdrowe i smaczne potrawy, a także słodkie desery i wypieki bez
cukru. W mojej kuchni nie używam półproduktów ze zbędnymi chemicznymi dodatkami, barwnikami, polepszaczami smaku czy konsystencji. Nie stosuję rafinowanych
olejów,
białego ryżu ani
kostek rosołowych. Nie kupuję
jajek z chowu klatkowego. I tak dalej, i tak dalej…Kiedy zaczynałam prowadzić NKP, gotowałam zupełnie inaczej, niż teraz. Wyeliminowałam „jedynie”
cukier, produkty rafinowane, mocno przetworzone oraz szkodliwe E-dodatki. Gotowałam wszystko według Pięciu Przemian. Ale moja kuchnia nie stoi w miejscu. Ciągle się zmienia i ewoluuje. Przekraczam kolejne żywieniowe
progi, czasem z konieczności, ale częściej z ciekawości. Poniżej zapisuję datami moje najważniejsze „progi”.Rok 2011/2012 – Rewolucja w mojej kuchni rozpoczęta! Wyrzuciłam
cukier i wszelkie przetworzone produkty, niezdrowe tłuszcze, gotowe dania, sklepowe
słodycze itp.W maju 2013 r. wyeliminowałam z diety wszystkie produkty zawierające gluten. Nie używam jednak gotowych
miksów mąk ani gumy guar czy gumy ksantanowej. W czerwcu przestałam jeść
mięso, poza okazjonalnie przyrządzanymi
rybami. Co przyniesie przyszłość – zobaczymy…20.06.2014 r. – Przepisy zamieszczane od tego dnia nie będą przyrządzane i rozpisywane według Pięciu Przemian. W moim kulinarnym świecie pojawił się kolejny „próg” i jest nim właśnie odstąpienie od PP. Nadal wiele rzeczy robię zgodnie z kolejnością Przemian, gotowanie w ten sposób wiele mnie nauczyło. Zaczęłam bardziej skupiać się na przygotowywanych posiłkach, na łączeniu produktów, na każdej czynności. Nauczyłam się być tu i teraz, nawet podczas obierania
marchewki. I wszystkim gorąco polecam spróbować, choćby na jakiś czas, gotowania w taki sposób. Jeśli będziecie potrzebowali któregoś przepisu w wersji PP, piszcie na maila!Lipiec 2015 r. – Rozstanie z
nabiałem. Diagnoza potwierdziła podejrzewany od dłuższego czasu problem z glutenem, a dodatkowo okazało się, że mam nietolerancję laktozy, więc żegnam się z wszelkim
nabiałem. Bez żalu, bo razem z
nabiałem odchodzą kolejne zdrowotne uciążliwości© Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa (logo i grafika banerowa to dzieło Sylwii Olszewskiej). Jeśli wykorzystujesz przepis – po prostu podaj źródło (adres strony WWW, autor). Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć bez mojej zgody. Prawo autorskie dotyczy także Internetu, o czym chyba nikomu nie trzeba przypominaćNiektóre moje zdjęcia ilustrujące przepisy można kupić w banku zdjęć. Zainteresowanych proszę o kontakt.
Marta Szloser© All images and text on this site are copyrighted. If you want to use a recipe on your site – just write about original source (web address, author). I do not agree to copy photos without my permission. Some of my photos you can buy in photo services. If you are interested – please contact.
Marta SzloserZnajdź na stronieakcje promocyjne (28)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (31)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (87) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (69)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)
Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)
Polub profil książki na FB
Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia