ßßß
grzech z tego nie skorzystaćSkładniki:– kapusta 1 główka– marchewka 3 szt– kiełbasa drobiowa 50 dkg– seler korzeniowy 1/3 szt– pietruszka 1 szt– cukinie małe 1 szt– por (biała część) 1 szt– ząbek czosnku 3 szt– pasta chili 1 łyżeczka– przecier pomidorowy 2 łyżeczki– pomidorki koktajlowe 200 g– sól do smaku– masło 50 g– mąka żytnia 2 łyżki– czarny pieprz mielony– sok z cytryny 2 łyżki– koperek 1/2 pęczka
Przygotowanie:Główkę kapusty umyć a następnie poszatkować. Młodą marchewkę oskrobać i pokroić w plasterki. Pokroić w plasterki kiełbasę drobiową.Pietruszkę i selera oskrobać a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Umytą cukinie pokroić w plastry. Podobnie obranego pora. Umieścić wszystkie składniki w garnku i dodać posiekany czosnek. Podlać woda posolić i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.Pod koniec duszenia dodać pastę paprykowa ostrą, przecier i pomidorki koktajlowe. Dusić dale przez kolejne 7-10 minut.Z mąki żytniej i masła przygotować zasmażkę. rozprowadzić zimną wodą i dodać do warzyw. Dusić wszytko razem jeszcze ok 5 minut.Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać ze świeżym koperkiem. Smacznego.