Coś do chrupania! Pyszne ciasteczka owsiano-gryczane… bezglutenowe i bez jajka.Dobre dla każdego łasucha.Składniki:mąka gryczana 1 szklankapłatki owsiane 1,5 szklankimasło 150 gcukier brązowy 3/4 szklankisoda oczyszczona 3/4 łyżeczkirodzynki 1/2 szklankipestki słonecznika 1 szklankatłuszcz do formyPrzygotowanie:Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę gryczaną oraz brązowy cukier. Wymieszać razem składniki. Dodać rodzynki i ziarna słonecznika a następnie ponownie przemieszać.Stopione masło wlać do składników sypkich. Sodę zalać 3 łyżkami gorącej wody. Następnie wlać do płatków. Wymieszać dobrze składniki. Będą nieco sypkie.Nakładać na dłoń odrobinę ciasta, formować małą kulkę, rozgniatać i układać na natłuszczonej blaszce.Piec ok 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka są najpierw miękkie a potem twardnieją i są pyszne, chrupiące. Smacznego.