ßßß Cookit - przepis na #babeczki czekoladowe# z majonezem

#babeczki czekoladowe# z majonezem

nazwa

Wykonanie

Zaplanowałam sobie, że zrobię takie muffinki na świąteczny „konkurs z z majonezem”… Niestety nie zmieściłam się w terminie, ale co zaplanowane musi być wykonane, więc muffinki i tak upiekłam.
Polecam – muffinki wyszły lepiej niż się spodziewałam. Obawiałam się, że będą ciężkie, zbite i kleiste a tu okazało się, że wręcz odwrotnie – wyszły puszyste i delikatne, aż się kruszą, dwie załamały się nawet pod ciężarem masy:)
W kolorze są bardzo ciemne – prawie czarne a smakują jak zwykłe muffiniki czekoladowe. W połączeniu z pomarańczowym kremem- „niebo w gębie” albo jak kto woli „gęba w niebie”:)
Składniki na ciasto:
majonez – 3/4 szklanki,
mąka krupczatka – 2 szklanki,
cukier – 1,5 szklanki,
rum – 6 łyżek,
mleko – 1 szklanka,
kakao – 3/4 szklanki,
soda – 2 łyżeczki
Składnik na masę:
sok marchwiowo-pomarańczowy przecierowy – 1/2 l
budyń waniliowy – 2 opakowania,
masło – 250 g
cukier – 6 łyżek
Przygotowanie:
Majonez wymieszać razem z mlekiem i cukrem. Po wymieszaniu dolać rum a następnie dosypać kakao. Zmiksować. Odlać dwie, trzy łyżki mikstury i rozpuścić w nich sodę a potem dolać do masy majonezowej. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować. Foremki do muffinek wyłożone papilotkami napełniać do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 25 minut.
Przygotować krem. Zagotować 400 ml soku marchwiowo – pomarańczowego. W 100 ml rozrobić budyń. Wlać budyń do gotującego soku i ugotować. Przestudzoną masę zmiksować razem z miękkim masłem. Masło dodawać stopniowo, aby mas się nie zwarzyła. Po zrobieniu krem schłodzić. Przestudzone muffinki dekorować kremem wedle uznania.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/12/czarne-muffinki-na-bazie-majonezu-z-kremem-pomaranczowym