Wykonanie
« Powrót  Piernik
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
olejek cytrynowy 1 sztuk
cukier 6 łyżek stołowychkwaśne
mleko 2 szklanek
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
kakao 3 łyżek stołowych
mąka 2.5 szklanek
cukier 0.75 szklanek
masło 500 gramów
jajka 4 sztukWykonanie:
Żółtko utrzeć z
cukrem, dodać
masło i ucierać. Dodawać do tego raz łyżkę kwaśnego
mleka a raz łyżkę
mąki wymieszanej z
kakao oraz z
solą. Na koniec dodać piankę ubitą z
białek i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i piec 45 minut w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.Krem: Utrzeć tłuszcz z
cukrem dodając po łyżeczce kwaśnego
mleka. Na koniec dodać kilka kropli
olejku cytrynowego i wymieszać. Wystudzone ciasto przekrajać na dwa placki i przełożyć przygotowanym kremem.Uwagi:Można również masę podawać osobno do każdej porcji i smarować po wierzchu ciasta.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: FloressData: 2008-12-30wygląda ładnieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: