Przepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy.Składniki:Biszkopt jasny:3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy) w temperaturze 180 stopni.Biszkopt ciemny:3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaoBiszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao.Krem:1 budyń waniliowypół litra mleka1 kostka masłaBudyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń.Każdy biszkopt kroimy na dwa blaty. Korzystając z talerzy różnej wielkości wykrawamy cztery obręcze tej samej szerokości. Każdą warstwę układamy naprzemiennie z obręczy jasnych i ciemnych. Kolejne warstwy przekładamy kremem. Wszystkie warstwy mocno ponczujemy. Jeśli pozostanie kremu możemy posmarować nim boki tortu.Smacznego!