ßßß Cookit - przepis na Tarteletki w wersji „black”

Tarteletki w wersji „black”

nazwa

Wykonanie

Dziś zaświeciło słońce i od razu wróciła mi ochota do działania…upiekłam więc słodkie „co nieco” do popołudniowej kawy.
Tartaletki na czarno- pyszne, kruchutkie, pachnące sezamem.
Ciasto( takie jak na tartę z żurawiną):
mąka pszenna – 3/4 szklanki,
otręby owsiane- 1/4 szklanki,
otręby orkiszowe-1/4 szklanki,
masło – 100 g,
żółtka- 1 szt,
cukier – 2 łyżki,
sól – szczypta,
woda zimna- 20 ml;
Krem:
ryż ugotowany- 70 g (waga przed ugotowaniem),
śmietana kwaśna- 4 łyżki,
jajo- 1 szt,
cukier- 2 łyżki,
czarny sezam- 3 łyżki,
olej sezamowy- 1 łyżka.
Polewa:
cukier- 2 łyżki,
miód- 2 łyżki,
masło- 5 g,
sezam czarny- 3 łyżki.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem oraz solą. Żółtko rozrobić z wodą i wlać do mąki. Dodać posiekane zimne masło i szybko zgnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i odstawić do lodówki na dwie godziny. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować, powycinać foremkami odpowiednie kształty i wykleić natłuszczone foremki.
Ryż zmiksować z cukrem, śmietaną oraz jajkiem. Sezam umyć a potem uprażyć na patelni. Przestudzić i zmielić w młynku. Wsypać zmielony sezam do ryżu a następnie dolać łyżkę oliwy sezamowej. Powstały krem wyłożyć na kruche ciasto. Tarteletki piec ok. 20 minut w temperaturze 210-220 stopni.
Przygotować polewę: na gorącą patelnię wsypać cukier. Na drugiej patelni uprażyć sezam a potem zmielić go w młynku. Kiedy cukier zacznie się topić dolać miód- smażyć składniki na małym ogniu około minuty po tym czasie dodać masło a następnie wsypać sezam. Ciepłą polewę rozprowadzić na ostudzonych tarteletkach i posypać je kolorowymi wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/tartaletki-w-wersji-black