ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik od serca

Jabłecznik od serca

nazwa

Wykonanie

Już kilka razy widziałam ciasta z serduszkowym wzorem i marzyło mi się bardzo upieczenie takiego. Jak sobie zamarzyłam, tak zrobiłam. Wyszło podwójnie słodko.
Jabłecznik “od serca”
Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 kostki margaryny (125 g)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
2 żółtka
1 łyżka gorzkiego kakao
Beza
2 białka
40g cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo
2 kwaśne jabłka
cynamon
Sposób przygotowania
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
Krok 2
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią foremkę posmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną odrobiną krupczatki.
Zapiekać 15 min w temp. 190 st. C.
Krok 3
Drugą część ciasta podzielić znów na pół i w jedną część wgnieść łyżkę kakao.
Rozwałkować placki z których następnie wyciąć serduszka.
Krok 4
Ubić sztywną pianę z dwóch białek.
Krok 5
Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Bezpośrednio na zapieczone ciasto pokroić obrane jabłka (ja kroję je w takie nieregularne plasterki). Jabłka posypać cynamonem.
Krok 6
Na jabłka wyłożyć ubitą pianę a na niej ułożyć serduszkowy wzorek.
Krok 7
Piec przez kolejne 15 min w temp. 190 st. C.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Jabłecznik "od serca", 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Rolada jabłkowa
Szarlotka z maślanką
Szarlotka z serkiem
Snickers
Szarlotka na kruchym spodzie
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/05/8702/jablecznik-od-serca