Wykonanie
Jak dla mnie śniadanie to najważniejszy posiłek z całego dnia. Po nocy „głodowania” ;) przeważnie sięgam po
płatki owsiane gdyż dostarczają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim również dobre na trawienie ale też można z nich wyczarować wiele pysznych produktów. Nie trzeba się ograniczać do zwykłej owsianki (choć i to danie lubię) ale można robić placuszki,
chleby, bułeczki, naleśniki,
ciasteczka, omlety i inne cuda. Dzisiaj na śniadanie zaprosimy bułeczki owsiane :)
Produkty:500g
mąki owsianej;250ml letniej
wody;50ml
oliwy z oliwek;1 torebeczka
drożdży suchych;1 płaska łyżeczka
soli.Zaczynamy!Rozpuszczamy
drożdże w 250ml letniej
wody. Do osobnej miski przesiewamy
mąkę owsianą przez sitko oraz dodajemy
sól.
Płatki owsiane które zostaną nam na dnie sitka wrzucamy do przesianej
mąki. Wlewamy
oliwę z oliwek oraz rozpuszczone
drożdże do
mąki. Ugniatamy ciasto około 5 minut, podsypując
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, na blaszce z papierem do pieczenia kładziemy kształtne kuleczki albo
bagietki, kwadraciki (jak kto lubi) i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Bon appétit!