Wykonanie
2 małe
kurczaki po ok 1,5 kgmarynata4 łyżki
oliwy2 łyżki
octu winnego1 łyżka
miodu2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu ziołowego staropolskiego1 łyżeczka suszonej
papryki1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziegoszczypta
lubczykuszczypta
mięty1 łyżka
sosu sojowegoKurczaki umyć, oczyścić, osuszyć.Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą
kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki.Włożyć
kurczaki do brytfanki, podlać
wodą ok pół szkl, okryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec przez godzinę. Po godzinie zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 st i uruchomić termoobieg.Po ok 20 min
kurczaki powinny się pięknie przyrumienić