Wykonanie
podwójna
pierś z kurczakasólpieprz białycurry indyjskie1
cebula400 g
śliwek węgierek3 łyżeczki
cukru200 ml rosołu1
dynia hokkaido
sólpieprz oliwaPierś z kurczaka oczyścić, przeciąć jeśli obie połówki są razem, obrócić jedną tak by po złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną
cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę
śliwki, podsmażyć, włożyć
mięso i podlać rosołem, doprawić
solą,
cukrem, szczyptą
białego pieprzu i ćwierć łyżeczki
curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć
mięso, zmiksować przy pomocy blendera .
Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym, skropić
oliwą, posypać
solą i
pieprzem, Piec w temp 190 st ok 20 min.
Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na talerze, dodać
ziemniaki i kawałki dyni, polać sosem.