ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody

Pierś z kurczaka duszona w pikantnym sosie śliwkowym, pieczona dynia hokkaido i ziemniaki z wody

nazwa

Wykonanie

podwójna pierś z kurczaka
sól
pieprz biały
curry indyjskie
1 cebula
400 g śliwek węgierek
3 łyżeczki cukru
200 ml rosołu
1 dynia hokkaido
sól
pieprz oliwa
Pierś z kurczaka oczyścić, przeciąć jeśli obie połówki są razem, obrócić jedną tak by po złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera .
Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Piec w temp 190 st ok 20 min.
Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na talerze, dodać ziemniaki i kawałki dyni, polać sosem.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/10/piers-z-kurczaka-duszona-w-pikantnym.html