ßßß

ciasto1,5 szkl mąkiszczypta solipół margaryny1 jajkoszczypta proszku do pieczeniasólpieprz ziołowynadzienie;100 g kurek2 małe udka ok 500 gpół cebuli2 ząbki czosnkupieprz ziołowy staropolski300 ml śmietany 18%tłuszcz do smażenia1 jajkosólszczypta chili w płatkach50 g sera żółtegonatka pietruszkiświeże oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami)Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem.Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki.Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore.Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć cebulę i czosnek, po chwili mięso , kiedy mięso zaczyna już się smażyć dodać kurki i przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru soków, po czym wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz i chili do smaku.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min.Wyjąć, włożyć mięso z kurkami, oblać śmietaną z jajkiem posypać serem żółtym i oregano.Zapiec przez ok 20 min.


