Wykonanie
ciasto900g
mąki400 ml
mleka60 g
drożdży4 łyżki
cukru5 łyżek
oleju1 łyżeczka
soli3
żółtkaMleko zagrzać, dodać
drożdże i
cukier , wymieszać aż
drożdże się rozpuszczą.
Mąkę przesiać, dodać
sól,
żółtka,
olej i powoli wlać ciepłe
mleko z
drożdżami i
cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.nadzienie
serowe250 g
sera3 łyżki
cukru3 łyżki wiórek
kokosowych1
jajko2 łyżki
mlekaaromat cytrynowycukier waniliowyDo
sera dodać wszystkie składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienie cieniutko. Zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć
ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona była na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieńce posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.Minęło trochę czasu i znow wróciłam do kringlaTym razem nadzienie zrobilam150 g
masła3 łyżki
cukru brązowego trzcinowego3 kropelki
atomatu rumowego3 łyżeczki
kakaoto należy utrzeć i posmarować trzy placki, posypać orzeszkami i przygotować jak wyżej.

