Wykonanie
Składniki:1 kg
mąki5 dag
drożdżyszczypta
soli8 łyżek
cukru3 łyżki
oleju400 ml
mleka3
jajkakilka kropel
aromatu cytrynowegopowidła
masłokakaoRozkruszamy
drożdże i rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego
mleka, łyżką
mąki i łyżeczką
cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a
potem mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy, odstawiamy na 30 minut.Łyżką wykrawamy kawałki ciasta. Pośrodku każdego robimy wgłębienie, wkładamy pół łyżeczki powideł. Zlepiamy, formujemy kule i odkładamy na 20 minut na posypaną
mąką stolnicę. Gotujemy na parze ok. 12 minut. Polewamy roztopionym
masłem i posypujemy
kakao lub polewamy
jogurtem (według uznania).