ßßß Cookit - przepis na Kluski parzone.

Kluski parzone.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg mąki
5 dag drożdży
szczypta soli
8 łyżek cukru
3 łyżki oleju
400 ml mleka
3 jajka
kilka kropel aromatu cytrynowego
powidła
masło
kakao
Rozkruszamy drożdże i rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a potem mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy, odstawiamy na 30 minut.
Łyżką wykrawamy kawałki ciasta. Pośrodku każdego robimy wgłębienie, wkładamy pół łyżeczki powideł. Zlepiamy, formujemy kule i odkładamy na 20 minut na posypaną mąką stolnicę. Gotujemy na parze ok. 12 minut. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy kakao lub polewamy jogurtem (według uznania).
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2013/10/kluski-parzone.html