ßßß Cookit - przepis na Dżemik jabłkowy

Dżemik jabłkowy

nazwa

Wykonanie

4 kg jabłek antonówek
2 kg cukru
otarta skórka z jednej lub dwu cytryn
6-8 goździków
Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne i przy pomocy robota lub na tarce zetrzeć na dużych oczkach.
Jabłka porcjami rozgotować w głębokiej teflonowej patelni (nie jest to konieczne jeśli mamy odpowiedni garnek do tych celów)
Przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem, dodać goździki i skórkę cytrynową, wymieszać i gotować ok 1 godzinę na wolnym ogniu często mieszając.
Nałożyć do słoików, zakręcić i odczekać aż słoiki się zamkną . Wymieść w chłodne miejsce
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/09/dzemik-jabkowy.html