Wykonanie
Danie proste i pyszne.Składniki na kopytka:- 50 dag
ziemniaków- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1
jajko-
sól- trochę
mąki do podsypywaniaDodatkowo:- 200 g
twarogu wędzonego lub
bryndzy- 1-2
cebule-
boczekZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać
jajko, obie
mąki i
sól, zagnieść. Na oprószonej
mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.
Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek
oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym
twarogiem. Pokrojone w kostkę
cebule i
boczek wrzucić na skropioną
olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z
serem, od razu podawać.