ßßß Cookit - przepis na Pita ala mechico

Pita ala mechico

nazwa

Wykonanie

Będzie sporo o meksykańskiej kuchni. Bardzo ją lubimy bo jest ostra i zdecydowana w smaku. Wiadomo z poziomem ostrości każdy ma różnie dlatego rzecz gustu ile wsypiecie chili. Chlebki pita są proste do zrobienia i przepis na nie wkrótce znajdziecie na blogu,a te akurat dostaliśmy i powstało coś bardzo smacznego. Farsz ma bardzo bogaty smak,ciekawe przyprawy i jest piekielnie ostry
8 chlebków pita
3\4 kg wołowiny
drobno posiekana biała cebula
1 i 1\2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżka octu balsamicznego
1 - 2 łyżeczki chili
drobno posiekana czuszka
1\2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki posiekanych kaparów
mała puszka czerwonej fasoli
3\4 szklanki passaty pomidorowe ew.przecieru dobrej jakości
3 łyżki oliwy
sól
pieprz młotkowany
Mięsko wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem fasoli i passaty. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 2 godzinki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodajemy passatę i fasolę.Gotujemy około 5 minut.
Chlebki zwilżamy wodą i wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 10 minut. Gorące nacinamy i wkładamy nadzienie,zajadamy zagryzając ogórem kiszonym
MOJE RADY
proponuję użyć ligawy,tańsza i bardzo smaczna wołowinka
cynamon możecie pominąć lecz smak już będzie nieco inny
uwaga z solą,kapary są same w sobie słone,gdy ich nie lubicie dajcie korniszony
chili i czuszka to piekielny zestaw ostrość regulujcie swoimi kubkami smakowymi
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/07/pita-ala-mechico.html