Wykonanie
Dzień dobry! Przedstawię dzisiaj prosty przepis na tradycyjną i pyszną karpatkę. Ciasto z tego przepisu wyjdzie zawsze smaczne. Dla mnie to idealny przepis na karpatkę.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1705860061.jpg)
Składniki na ciasto:*150g
margaryny*1 szklanka
wody*1 szklanka
mąki pszennej*5
jajek*szczypta
soli*szczypta
proszku do pieczenia (na koniec łyżeczki)Składniki na masę:*3 szklanki
mleka*250 g
masła (cała kostka)*¾ szklanki
cukru (może być mniej jeśli nie lubicie słodkiej)*
cukier waniliowy*2
żółtka*4 kopiate łyżki
mąki pszennej*4 kopiate łyżki
mąki ziemniaczanej![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-910455231.jpg)
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-941426690.jpg)
Przygotowanie:1.
Wodę zagotowujemy z
margaryną.2. Ściągamy garnek z pieca i dodajemy
mąkę, mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Ciasto ma być jednolite.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1714391586.jpg)
3. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno
jajka ciągle miksując, następnie
proszek do pieczenia i szczyptę
soli.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-693099429.jpg)
4. Tak wygląda gotowa jednolita masa.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/352586623.jpg)
5. Masę rozprowadzamy w dwóch dużych formach do pieczenia nasmarowanych
margaryną i posypanych
mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/527823335.jpg)
6. Przygotować masę : 2 szklanki
mleka i
cukier zagotować. W osobnym naczyniu rozrobić szklankę
mleka z
żółtkami, obiema
mąkami i
cukrem waniliowym.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1842993224.jpg)
7. Dodać zawartość mniejszego naczynia do gotującego się
mleka imieszać tak, aby nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1831608546.jpg)
8. Zmiksować
masło i dodać schłodzoną masę budyniową. Zmiksowaćrazem.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1169063256.jpg)
9. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na jednym blacie ciasta.Ciasto musi być schłodzone.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1278076903.jpg)
10. Przykryć drugim blatem, a następnie włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_tradycyjna-karpatka/l/-1667139344.jpg)
11. Gotowe! Smacznego!