ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna karpatka

Tradycyjna karpatka

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry! Przedstawię dzisiaj prosty przepis na tradycyjną i pyszną karpatkę. Ciasto z tego przepisu wyjdzie zawsze smaczne. Dla mnie to idealny przepis na karpatkę.
Składniki na ciasto:
*150g margaryny
*1 szklanka wody
*1 szklanka mąki pszennej
*5 jajek
*szczypta soli
*szczypta proszku do pieczenia (na koniec łyżeczki)
Składniki na masę:
*3 szklanki mleka
*250 g masła (cała kostka)
*¾ szklanki cukru (może być mniej jeśli nie lubicie słodkiej)
*cukier waniliowy
*2 żółtka
*4 kopiate łyżki mąki pszennej
*4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Wodę zagotowujemy z margaryną.
2. Ściągamy garnek z pieca i dodajemy mąkę, mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Ciasto ma być jednolite.
3. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka ciągle miksując, następnie
proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Tak wygląda gotowa jednolita masa.
5. Masę rozprowadzamy w dwóch dużych formach do pieczenia nasmarowanych margaryną i posypanych mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
6. Przygotować masę : 2 szklanki mleka i cukier zagotować. W osobnym naczyniu rozrobić szklankę mleka z żółtkami, obiema mąkami i cukrem waniliowym.
7. Dodać zawartość mniejszego naczynia do gotującego się mleka i
mieszać tak, aby nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty.
8. Zmiksować masło i dodać schłodzoną masę budyniową. Zmiksować
razem.
9. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na jednym blacie ciasta.
Ciasto musi być schłodzone.
10. Przykryć drugim blatem, a następnie włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
11. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://doskonaloscikuchni.blogspot.com/2015/07/tradycyjna-karpatka.html