ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki

Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki

nazwa

Wykonanie

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Sos grzybowy
Składniki :
30 dag mięsa wieprzowego
3 średniej wielkości cebule
pół miseczki grzybów (prawdziwki)
3 łyżki mąki
1 , 5 szklanki wrzątku
2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup)
sól i pieprz
Vegeta
olej(smalec)
Przygotowanie:
Na początku kroimy mięso w kostkę i dusimy w garnku pod przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięso będzie wystarczająco miękkie. Ja duszę od 1-1,5 godziny w zależności od jakości mięsa. Po tym czasie zagęszczam sos dodając równocześnie wodę i mąkę(mąkę przesiać przez sitko). Mieszamy do zagotowania. Ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszam i wkładam z powrotem na palnik. Należy spróbować całość i doprawić do smaku.
Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/placki-ziemniaczane-kazdy-powinien-je.html
Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/placki-ziemniaczane-kazdy-powinien-je.html
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/09/sos-grzybowy-z-miesem-wieprzowym-z.html