ßßß
Przejdźmy więc do potrzebnych nam składników:Skrzydełka:*6 skrzydełek z kurczaka (dla 2 osób)*łyżeczka pieprzu cayenne*łyżka papryki słodkiej*troszkę świeżej chili (wg uznania)*3 łyżki oleju*ząbek czosnku*sól, pieprz*pół natki pietruszkiRisotto:*100g ryżu* bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu)*mała cebula*5 pieczarek*2 łyzki masła*pół małego jogurtu naturalnego*pół natki pietruszki*sól, pieprzdodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułówPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę do skrzydełek z wszystkich wymienionych do tego składników, a następnie nacieramy nią skrzydełka. Kolejno posypujemy je drobno posiekaną natką pietruszki, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania (minimum 15 min).Drobno posiekaną cebulkę musimy zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła, następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem nad powierzchnie ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem soli i pieprzu.Gdy ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały bulion) dodajemy pieczarki, mieszamy i odstawiamy z gazu pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy resztę masła, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.Kolejnym krokiem jest ugotowanie wody z dość dużą ilością soli. Gdy się zagotuje wrzucamy małe różyczki brokułów i gotujemy aż będą al dente (max 10 min).W międzyczasie smażymy skrzydełka na mocnym ogniu na oleju w którym się marynowały, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zmniejszamy gaz do połowy i smażymy jeszcze 10 minut pod przykryciem obracając co jakiś czas aby się nie przypaliły.Wszystko wykładamy na talerz i Gotowe !!!
Łatwo, prosto i przepysznie ! :)
Smacznego !