ßßß Cookit - przepis na Aksamitny sos holenderski.

Aksamitny sos holenderski.

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
W dzisiejszym poście chcielibyśmy przedstawić przepis na sos holenderski.
Jest to sos na bazie masła i żółtek idealnie pasujący do szparagów, jajek w koszulkach czy też grzanek.
Ma bardzo oryginalny smak a jego przygotowanie naprawdę nie jest czasochłonne.
By przygotować wyżej wymieniony sos potrzebujemy tylko kilku składników:
* 2 jaja (konkretnie chodzi nam o 2 żółtka
* 1/4 kostki masła
* sok z ćwiartki cytryny
* sól i pieprz (ilość wg uznania)
Gdy poznaliśmy już listę składników, przechodzimy do produkcji :
W małym rondelku rozpuszczamy masło - gdy nastanie ten czas ściągamy je z ognia.
Uważamy by go nie przypalić !
Musimy pamiętać też żeby usunąć biały ścięty nalot z roztopionego masła :)
Następnie na parze ubijamy żółtka
( My nad garnkiem z LEKKO gotującą się wodą trzymaliśmy miskę, w której ubijaliśmy żółtka)
ale tak żeby nie ścięły się na jajecznicę :)
Do ubijania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz.
Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty.
Tutaj taka nasza mała wskazówka - im wolniej wlewamy masło tym konsystencja sosu będzie lepsza. Prawidłowa powinna być taka przypominająca konsystencję majonezu.
Gotowe!
Jedyne co nam pozostało to polać nim nasze danie i można zajadać! :)
Smacznego!
A już jutro zapraszamy na obczajenie nowego posta w którym pokarzemy Wam ciekawe wykorzystanie przyrządzonego dziś sosu!! :)
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2015/01/aksamitny-sos-holenderski.html