Wykonanie
Witajcie!W dzisiejszym
poście chcielibyśmy przedstawić przepis na
sos holenderski.Jest to sos na bazie
masła i
żółtek idealnie pasujący do
szparagów,
jajek w koszulkach czy też grzanek.Ma bardzo oryginalny smak a jego przygotowanie naprawdę nie jest czasochłonne.By przygotować wyżej wymieniony sos potrzebujemy tylko kilku składników:* 2
jaja (konkretnie chodzi nam o 2
żółtka* 1/4 kostki
masła* sok z ćwiartki
cytryny*
sól i
pieprz (ilość wg uznania)Gdy poznaliśmy już listę składników, przechodzimy do produkcji :W małym rondelku rozpuszczamy
masło - gdy nastanie ten czas ściągamy je z ognia.Uważamy by go nie przypalić !Musimy pamiętać też żeby usunąć biały ścięty nalot z roztopionego
masła :)Następnie na parze ubijamy
żółtka( My nad garnkiem z LEKKO gotującą się
wodą trzymaliśmy miskę, w której ubijaliśmy
żółtka)ale tak żeby nie ścięły się na jajecznicę :)Do ubijania dodajemy
sok z cytryny,
sól i
pieprz.Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące
masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty.Tutaj taka nasza mała wskazówka - im wolniej wlewamy
masło tym konsystencja sosu będzie lepsza. Prawidłowa powinna być taka przypominająca konsystencję
majonezu.Gotowe!Jedyne co nam pozostało to polać nim nasze danie i można zajadać! :)
Smacznego!A już jutro zapraszamy na obczajenie nowego posta w którym pokarzemy Wam ciekawe wykorzystanie przyrządzonego dziś sosu!! :)