Wykonanie


Dyniowo -
kokosowy tofurnik z kremem
daktyle -
kakao i
orzechami ziemnymi , na spodzie
płatki owsiane -
kakao -
daktyle. Podany z
jeżynamiPrzepis:Spód:- 3 łyżki
płatków owsianych- mała garstka
daktyli ( 5 powinno wystarczyć) + wrzątek- łyżeczka
kakaoNamoczone
daktyle zblendować z
płatkami owsianymi i
kakao.Następnie wypełnić tą masą naczynko wyłożone papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.A w
między czasie przygotowujemy masę na tofurnik- 1/2 kostki
tofu ( ok 100 g)- 1/4 szkl
mleka kokosowego- 1/4 szkl pueree
dyniowego.- łyżeczka
soku z cytrynyCałość zblendować na gładką masę. Dodać ją na uprzednio upieczony spód a następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.Gdy tofurnik będzie się piekł można przygotować krem- mała garstka
daktyli + wrzątek do zalania- łyżeczka
kakao+
orzeszki ziemneNamoczone
daktyle zblednować wraz z
kakao na gładki krem. Nałożyć go na wierzch tofurnika oraz dodatkowo można obsypać go
orzeszkami ziemnymi.Taki przygotowany tofurnik włożyć na noc do lodówki. Smacznego !I znów kolejne nawiązanie do tego cudownego weekendu - przez tofurnik.Nie wyszedł mi tak dobry, tak idealny jak Kasi , bo taką perfekcjonistką to ja nie jestem :DAle był "smaczny", w sam raz na rozpoczynającą się dziś kalendarzową jesień, choć w
sumie ona zawsze zaczyna się dla mnie wraz z początkiem września, kiedy na straganach pojawiają się najlepsze
śliwki,
dynie, liście zaczynają opadać, dni są co raz krótsze. Ale muszę przyznać szczerzę, że tą
porę roku ja też staram się polubić, bo ma swoje uroki ^^Miłego dnia :*