ßßß Cookit - przepis na Kokosowy (bez)sernik

Kokosowy (bez)sernik

nazwa

Wykonanie

W 100% autorski przepis, ciasto smakowało dosłownie każdemu - bo czy połączenie kokos+czekolada+masło orzechowe może komuś nie smakować? Don't think so.
Coconut cashew cheesecake
SKŁADNIKI (forma 20 cm): na spód:
10 namoczonych lub świeżych daktyli
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek wody na I warstwę:
4 łyżki puree dyniowego
3 łyżki masła orzechowego
10 namoczonych lub świeżych daktyli
szczypta soli
szczypta cynamonu na II warstwę:
250 g namoczonych przez noc orzechów nerkowca
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - stała część
1/4 szklanki soku z cytryny
10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
ziarenka z 2 lasek wanilii
opcjonalnie: kilka łyżek wody kokosowej na wierzch:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
garść orzechów ziemnych
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
WYKONANIE:
1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy
2. Składniki na I warstwę blendujemy i wykładamy krem na upieczony spód.
3. Dokładnie blendujemy orzechy nerkowca razem z sokiem z cytryny i ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stałą część mleczka kokosowem i ziarenka z 2 lasek wanilii i kontynuujemy blendowanie. Jeśli masa jest na tyle gęsta, że orzechy nerkowca nie dają się dokładnie zblendować, dodajemy po łyżce pozostałej wody kokosowej - tylko tyle, żeby zblendować nerkowce, nie więcej. Masę wkładamy na 15 minut do lodówki, a po tym czasie wylewamy ją na spód (boki formy najlepiej wysmarować olejem). Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Przed podaniem roztapiamy gorzką czekoladę, a orzeszki ziemne prażymy i karmelizujemy ze szczyptą soli. Dekorujemy wierzch czekoladą, na którą od razu nakładamy karmelizowane orzechy.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/12/kokosowy-bezsernik.html