ßßß Cookit - przepis na Tofurnik na święta

Tofurnik na święta

nazwa

Wykonanie

Tofurnik w wersji typowo świątecznej, a więc obowiązkowe wręcz połączenie czekolady z pomarańczą, delikatnie doprawione cynamonem..
Tofurnik czekoladowo-pomarańczowy
Chocolate & orange tofu cake
SKŁADNIKI (forma 16 cm): na spód:
10 namoczonych lub świeżych daktyli
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
6 łyżek wody na masę 'serową':
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 kostki tofu po 180 g
1 puszka mleczka kokosowego (stała część + 4-5 łyżek płynnej)
1/3 szklanki soku z cytryny
2/3 szklanki soku z pomarańczy
1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
4-5 łyżek cukru pudru/innego słodzidła* na wierzch:
2 łyżki masła orzechowego
4-5 namoczonych lub świeżych daktyli
1 łyżka kakao
3-4 łyżki wody
*ilość wg upodobań
WYKONANIE:
1. Składniki na spód blendujemy i wyklejamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód w 180 stopniach przez 15-20 minut, a później go studzimy
2. Kaszę jaglaną, tofu, stałą część mleczka kokosowego dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (w tym płynną część mleczka kokosowego) i ponownie blendujemy. Masę wylewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
3. Ciasto studzimy. Przygotowujemy krem z masła orzechowego, daktyli i kakao - dodajemy do nich wodę i blendujemy je. Wykładamy krem na ostudzone ciasto, a następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin,
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/12/tofurnik-na-swieta.html