ßßß Cookit - przepis na Domowa pizza na średniej grubości cieście

Domowa pizza na średniej grubości cieście

nazwa

Wykonanie

Po długiej przerwie zaproponuje Wam pyszną domową pizzę na średniej grubości cieście:)
To chyba najlepsza domowa pizza jaką jadłam i dlatego polecam wszystkim.
Kilka zmian w proporcjach i pyszny efekt :)
Polecam :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
42 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej (do rozczynu)
1/4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
SOS POMIDOROWY:
4 duże pomidory
sól
pieprz
ziarenka smaku
+ ulubione składniki do pizzy
(np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe)
WYKONANIE:
1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże i połączyć dokładnie z mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, sól oraz cukier. Pozostawić pod przykryciem (w ciepłym miejscu) na około 15 minut.
2. Do miski przesiać resztę mąki, dodać oliwę z oliwek. Po 15 minutach rozczyn dodać do mąki i wyrobić delikatne ciasto.
3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut.
4. Dużą blaszkę wysmarować olejem.
5. Przygotować sos pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić.
6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę.
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.
8. Przełożyć sos pomidorowy na ciasto, a następnie ułożyć ulubione składniki na ciasto.
9. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę na 20 minut.
Życzę smacznego :)
Źródło:http://pysznosci-przyrzadzane-na-nowo.blogspot.com/2015/02/domowa-pizza-na-sredniej-grubosci.html