Wykonanie
Na 4 porcje0,5 kg żołądków z
indyka1
marchewka1
pietruszkamały kawałek
selerakawałek
porakilka ziaren
ziela angielskiego2
listki laurowesól,
pieprz1 łyżka
chrzanu1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
śmietany 18%Żołądki umyć i oczyścić, następnie ugotować w litrze
wody do miękkości z
solą,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać warzywa.Wszystkie składniki
wywaru wyjąć i pokroić. Po ugotowaniu żołądków łatwiej będzie można zauważyć w żołądkach taką żółtawą chrząstkę, należy ją wyciąć, gdyż jest bardzo twarda i nie nadaje się do spożycia. Pokrojone warzywa i żołądki wrzucić do
wywaru, dodać
chrzan, zagotować, zagęścić zawiesiną
mąki z
wodą, na samym końcu dodać
śmietanę.