ßßß
Lubicie jednogarnkowe dania? Ja uwielbiam. Po pierwsze to duża oszczędność czasu, po drugie można mieszać różne smaki, które potrafią się świetnie ze sobą komponować, a po trzecie co ważne dla mnie - roślinożercy - zawsze znajduje się w nim sporo warzyw.Tak jak chociażby w poniższym przepisie. Ryż i jesienne warzywa. Pycha. Podany przepis jest tylko propozycją, to jakich warzyw użyjecie pozostawiamy już Waszej fantazji. Dorzućcie do tego podsmażoną pierś z kurczaka lub krewetki a uzyskacie jeszcze bardziej sycące danie.Potrzebujesz:2 cukinie,3 cebule,2 papryki,30 dag dojrzałych pomidorów,migdały w płatkach lub/i ziarna słonecznika lub /i pestki dyni,30 dag ryżu długoziarnistego,600 ml bulionu z jarzyn,oliwa/olej,1/2 łyżeczki kurkumy,3 ząbki czosnku,ostra papryczka (opcjonalnie),sól, pieprzWykonanie:Obierz i posiekaj cebulę. W sporym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj suchy ryż i smaż przez 2 minuty.Następnie wlej bulion, dodaj kurkumę i czosnek. Całość zagotuj. Przykryj i dalej gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj ryż.W tym czasie pokrój paprykę i pomidory w kostkę oraz cukinię w talarki lub w kostkę. Dodaj warzywa do ryżu i gotuj przez kolejne 10 minut pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.Tak przygotowany ryż przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp migdałami i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z sałatą.



Smacznego!