Wykonanie

W ciągu tygodnia zjadam bardzo marne śniadania. I przyznaję to ze wstydem, bo jednak "śniadanie to najważniejszy posiłek dnia". Z reguły ograniczam się do wypicia szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczy, ewentualnie koktajlu ze
szpinaku i
owoców.Od czasu do czasu zjadam
jogurt. I to koniec. Szału nie ma. Może dlatego w weekendy staram się przygotować śniadanie w wersji lux. Robię zatem racuszki, jajecznicę z
łososiem, tosty francuskie czy pancakes. Przepisów na te ostatnie powstało już chyba tysiące. Ten poniższy jest prosty a powstałe z nich placuszki wychodzą delikatne i mięciutkie. A polane
syropem klonowym to naprawdę rozpusta. Bardzo polecamy.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej,2 szklanki
mleka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżka
cukru,1/3 szklanki
oleju słonecznikowego,2
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka),szczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki oprócz
białek zmiksuj na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z
ciastem. Placuszki smaż na patelni po 2-3 minuty z każdej strony.Podawaj z
syropem klonowym,
konfiturą,
owocami, posypane
płatkami migdałów i
cukrem pudrem.






Smacznego!