ßßß
Nieczęsto zdarza mi się mieć ostatnio wolny dzień, a jeśli już mam to raczej przeznaczam go na nadrabianie różnych zaległości związanych z tzw. życiem domowym, ale też i przede wszystkim na odpoczynek. Dzisiaj akurat był taki dzień, na dodatek piękna pogoda, więc oprócz ćwiczeń (których regularność również w miarę staram się utrzymywać), przygotowałam sobie taki tam chłodniczek- na ochłodę rzecz jasna. Polecam go i Wam, wykonanie banalne.Składniki (na 3 porcje):- duży kubek kefiru,- 2 małe kubki jogurtu naturalnego (jeden zwykły, jeden gęsty),- 2 długie ogórki,- 6 rzodkiewek (jeśli są bardzo małe to można o kilka więcej),- 1 ząbek czosnku,- 1/2 pęczka koperku,- 1/2 pęczka szczypiorku,- garść orzechów włoskich,- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,- sól, pieprz.Przygotowanie:- Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,- rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,- posiekać zieleninę i orzechy włoskie,- dodać przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek,- całość wymieszać z jogurtem i kefirem,- dodać oliwę z oliwek/olej rzepakowy, przyprawić solą i pieprzem,- włożyć do lodówki, aby się porządnie schłodziło i aby "przegryzły się" składniki.Każdemu życzę takiej smacznej ochłody w upalne dni! : )