Wykonanie

Składniki na ciasto:500 g
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody7 g suchych
drożdży (lub 25 mokrych)2 łyżki
oliwy z oliwek lub
olejuszczypta
soliszczypta
cukru
Składniki na
sos pomidorowy:500 ml
przecieru pomidorowegopół
cebuliząbek
czosnkułyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz2 łyżeczki
suszonego oreganoDodatki do pizzy:200 g
sera mozzarella5
pieczarekpół
cebuli100 g
boczku
Przygotowanie:Do miski wsypać
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier, wszystko wymieszaj. Wlej
wodę i tłuszcz. Wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.Jeśli używasz mokrych
drożdży wsyp do szklanki
cukier i rozkruszone
drożdże. Zalej ciepłą
wodą do połowy wysokości i wymieszaj. Odstaw zaczyn do czasu aż urośnie.Ciasto zostaw w misce, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
oliwie razem z
czosnkiem. Wlej przecier. Gotuj przez kilka minut. Dopraw
solą,
pieprzem i
oregano. Odstaw do wystudzenia.Ciasto wyjąć z miski i położyć na oprószonym
mąką blacie. Wyrabiać przez 2-3 minuty. Rozwałkować na cienki, okrągły placek.Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placek posmarować cienką warstwą
sosu pomidorowego, ułożyć cienkie plastry
mozzarelli, krążki
cebuli,
boczek i posiekane w plasterki
pieczarki.Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut,

Smacznego!