Wykonanie
Co ma piernik do wiatraka? A po co
ciastka w zdrowej diecie? Historia, poemat, przepisy pierwsza klasa! Wychodzimy poza granicę rygorów diet i otwieramy się na smaki. Nasze przysmaki, kaszubskie, lokalne.Kawusie, gentlemańskie, tradycyjne, różane,
serca, glazurowane i
czekoladowe. Niebo w gębie, nawet gdy ma to być na obiad. No może teraz nie traktujmy tego zbyt poważnie... :P W pogodę i niepogodę uraczą małych i dużych.
Lokalnie jestem obecna, to tu, to tam. Jest jednak jeszcze coś: za wyjazdem to ja bardzo chętnie. Zaprezentować Wam chciałam sylwetkę przekąski, która jak na słodkość przystało będzie smacznym wytworem, a i buzię ucieszy na pewno. Otóż, przedstawiam (właściwie przypominam) Wam o pierniku.Nie ma lepszego miejsca na skosztowanie tych rarytasów jak w Toruniu!Z racji przybywającej do Polski średniej temperatur niższej niż w Rio de Janeiro dobrze byłoby czymś smacznym rozgrzać się od wewnątrz i
mieć pretekst na dodatek do
kawki wśród najbliższych. Najlepszym dla mnie, właśnie na ten czas, wydał się smak
korzennych przypraw.
Większość z zestawu znajdziecie w pierniku:
pieprz czarnycynamongałka muszkatołowagoździkiimbirponadto w składzie
przyprawy korzennej ale już mniej charakterystyczne dla pierników:badian
waniliakurkumaZ racji tego,że torba pierników zaświadcza za mój posiłek w
porze obiadowej może warto byłoby się z niej rozliczyć?! No cóż zrobię to z uśmiechem na twarzy jako informację dla Was, dobre wspomnienie oraz wywoływacz wspaniałego nastroju.Waga, kształty, skład a co się z tym oczywiście wiąże kaloryczność piernika bywają różne. Otóż, katarzynki (najpopularniejszy rodzaj
ciastek) to 10g (42 kcal) słodkości zaś
serce (takie mieszczące się w dłoni) to 20g
ciastko (70 kcal). Z marcepanem,
marmoladą, lukrowane, w
czekoladzie to już większa doza energii.
No muszę Wam o tym powiedzieć, że tradycyjnie wyrabiany piernik jest na bazie
miodu, a ciasto dojrzewa 3 miesiące!
Miodowy składnik sprawia, że polskie
ciastka były mniej słodkie od tych konkurencyjnych, niemieckich (mieszając w to odrobinę historii).
Pisząc, że zdobyłam sekretny przepis na tradycyjny piernik od wiedźmy (tej kobitki co wszystko wiedziała w czasach zamierzchłych), chyba Was nie zdziwię?Z tą jedną sprawą, że chyba się nie podzielę...ponieważ składałam przysięgę . Tak, tak, przysięgę na przyśpieszonym
kursi e (bo normalny trwał dwa lata) pieczenia pierników u samego mistrza. Także: "Kto zdradzi sekret, temu pypeć na
języku kołkiem stanie." - dodawała wiedźma. Chyba zrozumiecie...
Powracając, do czasów teraźniejszych i zimnych kalkulacji uśredniając wszystkie
precelki, batony, katarzynki: 1
ciastko = 20 g. Ponadto sposób dekoracyjny czyli czekolada/glazura to ok. 80 kcal na 1 sztukę piernika. Prawda ale czy taka bolesna, pewnie spodziewaliście się takich rachunków?Piernik, pierniczek,
ciastko o smaku korzennym (1 sztuka - 20 g):Energia: 84 kcal
Białko: 1,4 gWęglowodany: 15 gTłuszcze: 2 , 4 gBłonnik: 0 , 5 gHerezje i bluźnierstwa, dietetyk o piernikach. No cóż, nie zapominajmy o tym, że jesteśmy ludźmi, z natury hedonistami, jak już mówiłam wychodźmy czasem poza
ramę rygorów, które potrafimy sobie narzucić, a jeśli ktokolwiek
zrobi sobie wyrzuty z powodu tych słodkości spacer po Toruniu w zupełności wystarczy aby wyjść na
zero w bilansie kalorycznym.Jadacie takie twory? Podobno dzielimy się na tych, którzy lubią i zdecydowanie nie lubią smaków korzennych. Jak to z
Wami jest? Może znajdą się tutaj fascynaci, i nawet opowiedzą o sposobie na swój magiczny wypiek? Dzielcie się, ja się z
Wami podzielę (tym swoim przepisem,bo pypcia nie chce :))