ßßß Cookit - przepis na Dynia pieczona z poudre forte

Dynia pieczona z poudre forte

nazwa

Wykonanie

Poudre forte to średniowieczna mieszanka przypraw.
Lekko md ława w smaku, o fantastycznym zapachu.
Nieco świąteczna.
A dynia to kwintesencja jesieni.
O żadnej innej porze roku nie smakuje tak wybornie!
potrzebujemy:
- 1/2 dyni hokkaido (moja mia ł a chyba ok 1 kg)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonych goździk ów
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przyprawy wymieszac ze sobą.
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawalki.
Posypać poudre forte i zapiekać w piekarniku.
180 stopni ok 30-40 minut aż dynia bedzie miękka.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2014/10/dynia-pieczona-z-poudre-forte.html