ßßß Cookit - przepis na Pyszny obiadek czyli kotlety de volaille z kuskusem i mizerią

Pyszny obiadek czyli kotlety de volaille z kuskusem i mizerią

nazwa

Wykonanie

Stracciatella jak na razie królowała z obiadami, ale ja też potrafię ;)
Składniki na de volaille:
podwójna pierś z kurczaka (pojedyncza = mniej porcji :D)
ser żółty (np. gouda)
sól
pieprz
2 jajka
bułka tarta
trochę tłuszczu
ew. trochę ulubionych przypraw
Oto jak zrobiłam de volaille:
Podwójną pierś z kurczaka podzieliłam na środku na 2 części. Roztłukłam je i pokroiłam w ok. 5-centymetrowe (na szerokość) paseczki. Przyprawiłam z obydwu stron solą i pieprzem. Od strony na którą kładłam ser doprawiłam jeszcze papryką mieloną i ziołami prowansalskimi :) Następnie położyłam ser i spięłam wykałaczką. Następnie rozbiłam jajka w głębokim talerzu i zamoczyłam w nich kolejno de volaille, które następnie obtaczałam w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na najmniejszym ogniu (czasem nieco większym) do uzyskania złotego koloru (i roztopienia serka :D)
Mizerię zrobiłam tnąc na tarce obrane ogórki i soląc je. Odstawione miały puścić soki, które potem odlałam. Do pół kubka śmietany dodałam sok z niecałej połówki cytryny i trochę pieprzu (żeby były te ziarenka widoczne ;D) i zamieszałam i odstawiłam :) potem dodałam do odlanych ogórków i gotowe. Polecam trzeć przed zaczęciem de volaille.
Kuskus wg. przepisu na opakowaniu .
Gotowe!
M uffinka ♥
Źródło:http://chatka-pychatka.blogspot.com/2013/08/pyszny-obiadek-czyli-kotlety-de.html