Wykonanie
Lody zrobić w domu wcale nie jest tak łatwo, a jeszcze bez maszynki do
lodów to już robi się trudno. Osiągnąć puszystą i kremową konsystencję
lodów, możemy bez problemu w maszynie do
lodów. Jeśli takiej nie posiadamy zmuszeni jesteśmy do miksowania
lodów za pomocą miksera typu blender, ale to nie na da puszystości, jedynie spowoduje, że kryształki
lodu będą się ścierać, i konsystencja
lodów będzie bardziej kremowa. Musimy też użyć czegoś tłustego aby masa była gładka i kremowa. No i wychodzi, że
lody nie będą dietetyczne. No cóż. Bywa i tak ;-).
SKŁADNIKI:- 350 ml
śmietanki 36%- 100 ml
mleka- 4 łyżki nutelli- 3
żółtka- 3 łyżki
cukru pudruŻółtka utrzyj z
cukrem do białości, trwa to długo. Ale muszą być bardzo dobrze utarte.
Śmietankę i
mleko wlej do garnka, postaw na płycie i doprowadź do stanu tuż przed zagotowaniem, ale masy nie możesz zagotować. Dodaj utarte na puch
żółtka i od razu, za pomocą trzepaczki, ucieraj masę. Dodaj nutellę. Masę wymieszaj.Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co godzinę masę wyciągaj i miksuj blenderem. Co najmniej 5
razy masa powinna być zmiksowana.
Lody powinny być dość szybko zjedzone max do 4 dni, ze względu na
surowe żółtka.Ja podałam je z dużą ilością
owoców, tak aby porcja była troszkę mniej kaloryczna.;-)
Smacznego!Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na Facebooku!