Wykonanie
Pyszny, prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w upalne dni, deser mrożony.
Składniki:1/2 litra
śmietany 36%3
żółtka4 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki świeżych
malinkilka łyżek soku z
truskawekWykonanie:
Śmietanę ubijam na sztywno dodając dwie łyżki
cukru pudru.
Jajka oparzam wrzątkiem,
żółtka ucieram na parze z dodatkiem pozostałego
cukru pudru, na puszystą pianę. Łączę ze sobą oba składniki.
Maliny rozcieram widelcem i łączę z masą
śmietankowo-jajeczną. Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przekładam masę do formy i wstawiam do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Deser wyjmuję na talerz, kroję w plastry i każdy polewam niewielką ilością
soku truskawkowego.