ßßß
Lubię orzeźwiające smaki. To połączenie czekolady i mięty jest genialne ! Ciastka delicje są dodane tylko dlatego, że w oryginalnym przepisie były obecne, ale ten składnik można pominąć, jednak uprzedzam, delicja miętowa bez delicji traci smak delicji. Próbujcie, warto !Przepis:Ciasto (znajdziesz tutaj)* 4 jajka* 250 g margaryny* 1 szklanka cukru* 2 łyżki ciemnego kakao* pół tabliczki czekolady gorzkiej* cukier waniliowy* 1,5 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 5 łyżek przegotowanej wodyMasa miętowa:* 50 dkg serka homogenizowanego śmietankowego* 2 galaretki jabłkowo - miętowe (firmy Wodzisław dostępne w marketach Kaufland)* 90g cukierków miętowychDodatkowo:* 2 opakowania delicji* ok. 40 talarków miętowych w czekoladzie* 1 czekolada mleczna* 4 łyżki mlekaMargarynę roztopić i rozpuścić w niej cukry, czekoladę i kakao. Dolać 5 łyżek przegotowanej, ostudzonej wody i wystudzić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Piec w temp. ok. 170-180 stopni przez średnio pół godziny. Wyjąć, gdy brzegi biszkopta będą odchodziły od blaszki.Serki bardzo mocno schłodzić. Cukierki miętowe rozgnieść na pył i rozpuścić w 50-80 ml wody (można troszkę więcej, chodzi o to, by galaretki nie były zbyt rozwodnione). Zagotować ok 300 ml wody i dodać do niej syrop miętowy oraz 2 galaretki. Rozpuścić wszystko dokładnie w wodzie i pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną stygnąć i robić się gęste, miksujemy schłodzone serki homogenizowane i dodajemy do nich galaretki. Masa może być nieco rozwodniona gdy dodamy za dużo wody. Wtedy wystarczy ją dobrze schłodzić miksując co jakiś czas by nie zrobiły się grudki.Ciasto przekrawamy, wykładamy 1/3 masy, układamy talarki miętowe, wykładamy kolejne 1/3 masy, układamy delicje, wykładamy resztę masy a na to wierzch biszkopta. Polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą.Czekam na propozycje nagród w kolejnym rozdaniu. :)