Wykonanie
Chałwowe ciasteczka z dodatkiem prażonego
słonecznika i
gorzkiej czekolady...Słodkie, cienkie i chrupiące...Przepyszne!Składniki na ok 30 dużych
ciastek:125 g
masła150 g
cukru1
jajko150 g
chałwy1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
cukru waniliowego150 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
czekolady gorzkiej, drobno posiekanej5 łyżek
słonecznika prażonego:5 łyżek nasion łuskanego
słonecznika2 łyżki
masła4 łyżki
cukruPrzygotować prażony
słonecznik:
masło,
cukier i
nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć
słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia.W misce utrzeć
masło z
cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać
jajko a następnie pokruszoną
chałwę,
sól,
sodę i
mąkę. Na koniec dodać posiekaną
czekoladę i uprażony
słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości
orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt.
Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu
ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące.W oryginalnym przepisie zamiast
słonecznika jest
sezam. Z braku
sezamu dałam chrupiący
słonecznik, który również idealnie pasuje do tych
ciasteczek :)* przepis wynaleziony na http://magazynwysowa.pl/