ßßß Cookit - przepis na Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą

Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Chałwowe ciasteczka z dodatkiem prażonego słonecznika i gorzkiej czekolady...
Słodkie, cienkie i chrupiące...
Przepyszne!
Składniki na ok 30 dużych ciastek:
125 g masła
150 g cukru
1 jajko
150 g chałwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej
5 łyżek słonecznika prażonego:
5 łyżek nasion łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
Przygotować prażony słonecznik: masło, cukier i nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać jajko a następnie pokruszoną chałwę, sól, sodę i mąkę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i uprażony słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt. Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące.
W oryginalnym przepisie zamiast słonecznika jest sezam. Z braku sezamu dałam chrupiący słonecznik, który również idealnie pasuje do tych ciasteczek :)
* przepis wynaleziony na http://magazynwysowa.pl/
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2014/03/chawowe-ciastka-ze-sonecznikiem-i.html