Składniki:650 g maki orkiszowej jasnej4 łyżki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 szklanki cukru trzcinowego1 1/2 kostki masła4 łyżki miodu4 jajka1/2 szklanki mlekaskórka otarta z jednej pomarańczyMąkę przesiewamy do miski i dodajemy przyprawę do piernika i sodę. Żółtka ucieramy z cukrem i skórka otartą z pomarańczy, dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i mleko. Wyrabiamy na jednolitą masę. Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto wykładamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.Upieczony miodownik możemy posypać cukrem pudrem.