ßßß Cookit - przepis na Miodownik z pomarańczą

Miodownik z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
650 g maki orkiszowej jasnej
4 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 kostki masła
4 łyżki miodu
4 jajka
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z jednej pomarańczy
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy przyprawę do piernika i sodę. Żółtka ucieramy z cukrem i skórka otartą z pomarańczy, dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i mleko. Wyrabiamy na jednolitą masę. Białka jajek ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wykładamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Upieczony miodownik możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2014/11/miodownik-z-pomarancza.html