ßßß Cookit - przepis na Pierniczki last minute. / Last minute gingerbreads.

Pierniczki last minute. / Last minute gingerbreads.

nazwa

Wykonanie

Jeżeli jeszcze nie upiekliście pierniczków ten przepis jest dla Was.
Ciasteczka wychodzą miękkie i chrupiące! Od razu są gotowe do jedzenia czy dekorowania a w dodatku są bardzo bardzo pyszne !!!
Ciasto zagniata się bardzo łatwo i jeszcze łatwiej wałkuje.
Mi z podanych proporcji wyszło ponad 80 sztuk różnej wielkości a wszystko ( poza sprzątaniem ;) zajęło mi około 40 minut.
Ja w swoich zrobiłam dziurki żeby powiesić je na choince.
Cudnie :D
If you didnt bake your own gingerbreads yet this recipe is for you.
Cookies are soft and crunchy! Instantly ready to eat or decorating and are very very yummy!
The dough is kneaded very easily and even easier to roll.
From my proportions I made more than 80 pieces of various sizes and all (except for cleaning;) took me about 40 minutes.
In my gingerbreads I've done holes to hang them on the Christmas tree. Cool :D
Składniki :
* 2.5 szklanki maki,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 5 łyżeczek przyprawy do piernika,
* 1 jajko,
* 5 łyżek miękkiego masła,
* 1/4 szklanki miodu,
Ingredients:
* 2.5 cups flour,
* 1/2 cup icing sugar,
* 1 tsp baking soda
* 5 tsp porzyprawy to gingerbread,
* 1 egg,
* 5 tbsp soft butter,
* 1/4 cup honey
Przygotowanie :
Na stolnice / blat przesiej mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika zmieszaj.
Dodaj jajko, masło, miód i zagnieć na gładkie ciasto.
Podsypując mąką rozwałkuj na grubość 3-5 mm.
Wykrawaj ciasteczka i układaj na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piecz w piekarniku na środkowej półce 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudź i jedz albo zamknij w szczelnym pojemniku ;)
Preparation:
On the cutting board / table sift the flour, sugar, baking soda, gingerbread spice and mix.
Add egg, butter, honey and knead to a smooth dough.
Dusting flour, roll to 3-5 mm thick.
Cut off your cookies and put them on greased or paper lined baking tray.
Bake in the oven on the middle shelf for 10 minutes at 180 degrees.
Cool down and eat or close in an airtight container;)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/12/pierniczki-last-minute-last-minute.html