ßßß Cookit - przepis na Pierniczki mleczne

Pierniczki mleczne

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie pierniczki na nadchodzący malutkimi kroczkami magiczny czas...
Pyszne, wyjątkowe, pulchne i mięciutkie od razu po upieczeniu pierniczki mleczne. Nie jestem cierpliwa względem ciasteczek, więc nie lubię przepisów, w których pierniczki muszą leżakować jakiś czas, aby zmięknąć. Te można jeść od razu. :) Oczywiście można je też polukrować i ozdobić nimi choinkę. Bardzo ciekawe w smaku, polecam! :)
Składniki:
szklanka mąki pszennej razowej,
szklanka jasnej mąki pszennej,
3 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
jajko,
1/4 szklanki ciepłego mleka,
1,5 łyżeczki sody,
2,5 łyżki przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, cukier, przyprawę do piernika, sodę, mieszamy.
W rondelku roztapiamy delikatnie masło i miód (nie przegrzewamy ich). Roztopione wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką.
Następnie do miski wbijamy jajko i stopniowo wlewamy mleko jednocześnie zagniatając ciasto rękoma. Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość około 5-6 mm i wykrawamy pierniczki o ulubionych kształtach.
Pierniczki pieczemy 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/pierniczki-mleczne.html