Wykonanie
Jajajagła czy jagłajaja i tak i tak brzmi okropnie, ale bazowy przepis to jajaryż. A że
ryż już trochę nam
bokiem wychodzi zamieniłam go na
kaszę. Przepis idealny dla mam, które muszą przygotować posiłki dzień wcześniej. U nas to był początek dnia, ale nie mam nic przeciwko, jeśli nasze śniadanie będzie Waszym obiadem ;)Składniki na 4 filiżanki:pół szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
wody1 mała,
młoda cebulka4 plastry grillowanej
cukiniioliwa z
pomidorów2
suszone pomidory, w kostkę2 plastry
szynki parmeńskiej (lub innej, długo dojrzewającej)2
jajka, zerówki1 łyżka posiekanej
natkiwędzona
paprykałyżka
sosu sojowego TamariWieczorem.
Cebulkę zeszklić na łyżce
oliwy.
Cukinię posmarować
oliwą z
pomidorów i grillować, aż zaczną pojawiać się paski. Do
cebulki dodać pokrojoną
szynkę,
pomidory i pokrojona w kostkę, grillowana
cukinię. Przykryć i odstawić.
Kaszę uprażyć w rondlu, aż zacznie pachnieć. Zalać
wodą i gotować do czasu, kiedy wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić. Zimną rozpulchnić i dodać
natkę (powinna być sypka).
Rano.Podgrzać warzywa, dodać
kaszę i smażyć, aż zacznie przywierać.
Jajka wymieszać z wędzoną
papryką i wlać na patelnię. Smażyć do ścięcia się jaj, doprawić
sosem sojowym. Podać w filiżankach, posypane
natką.