ßßß Cookit - przepis na Olej

Olej

nazwa

Wykonanie

NALEŚNIKI Z NADZIENIEM RUSKIM
Naleśniki z nadzieniem ruskim podbite smakiem kwaśnej śmietany i świeżo zerwanego i posiekanego szczypiorku z mojego przydomowego ogródka.
Proste, sycące danie w sam raz dla zmęczonego męża po ciężkim dniu pracy:)
Składniki na farsz
250 g białego sera
0,5 kg ziemniaków
Ok. 70 g boczku
1 średnia cebula
Sól do smaku
Pierz do smaku
Olej
Ciasto na naleśniki
ja w zasadzie ciasto zawsze robie na oko, w zależności od tego ile naleśników chcę usmażyć.
Daję 1 jajko ,ok. szklankę mleka, ok. 3/4 szklanki mąki, szczyptę soli i trochę wody
( dzięki temu naleśniki szybko się rumienią) patrzę na konsystencję
i w razie potrzeby dosypuję albo mąki albo dolewam mleka.
Konsystencja ma być nie za wodnista ale też nie za gęsta, tak by wyszły cienkie naleśniki.
Ziemniaki ugotować , przepuścić przez praskę i wystudzić. Ser także rozgnieść w prasce.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek podsmażyć na oleju, potem dodać
do niego cebulę i zeszklić. Wystudzone ziemniaki połączyć z serem, boczkiem z cebulą,
doprawić solą i pieprzem
(soli i pieprzu dość dużo- jednak z umiarem.
Farsz powinien być pikantny, wtedy smakuje najlepiej) .
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Smażyć cienkie naleśniki na dużej, najlepiej teflonowej patelni.
Ja osobiście do smażenia używam bardzo małej ilości oleju
(przelewam troszkę oleju do szklanki i do smażenia każdego naleśnika nabieram olej
na końcówkę małej łyżeczki do herbaty. Dzięki temu naleśniki nie są takie tłuste).
Nałożyć farsz na naleśniki i zawinąć, podgrzać- ja robie to w mikrofalówce i przed samym podaniem polać kwaśną śmietaną
i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Źródło:http://mytiny-world.blogspot.com/2012/09/nalesniki-z-nadzieniem-ruskim-nalesniki.html