Wykonanie
NALEŚNIKI Z NADZIENIEM RUSKIMNaleśniki z nadzieniem ruskim podbite smakiem kwaśnej
śmietany i świeżo zerwanego i posiekanego
szczypiorku z mojego przydomowego ogródka.Proste, sycące danie w sam raz dla zmęczonego
męża po ciężkim dniu pracy:)

Składniki na farsz250 g
białego sera0,5 kg
ziemniakówOk. 70 g
boczku1 średnia
cebulaSól do smakuPierz do smaku
OlejCiasto na naleśnikija w zasadzie ciasto zawsze robie na oko, w zależności od tego ile naleśników chcę usmażyć.
Daję 1
jajko ,ok. szklankę
mleka, ok. 3/4 szklanki
mąki, szczyptę
soli i trochę
wody( dzięki temu naleśniki szybko się rumienią) patrzę na konsystencjęi w razie potrzeby dosypuję albo
mąki albo dolewam
mleka.Konsystencja ma być nie za wodnista ale też nie za gęsta, tak by wyszły cienkie naleśniki.
Ziemniaki ugotować , przepuścić przez praskę i wystudzić.
Ser także rozgnieść w prasce.
Cebulę i
boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek podsmażyć na
oleju,
potem dodaćdo niego
cebulę i zeszklić. Wystudzone
ziemniaki połączyć z
serem,
boczkiem z
cebulą,doprawić
solą i
pieprzem(
soli i
pieprzu dość dużo- jednak z umiarem.Farsz powinien być pikantny, wtedy smakuje najlepiej) .Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Smażyć cienkie naleśniki na dużej, najlepiej teflonowej patelni.Ja osobiście do smażenia używam bardzo małej ilości
oleju(przelewam troszkę
oleju do szklanki i do smażenia każdego naleśnika nabieram
olejna końcówkę małej łyżeczki do
herbaty. Dzięki temu naleśniki nie są takie tłuste).Nałożyć farsz na naleśniki i zawinąć, podgrzać- ja robie to w mikrofalówce i przed samym podaniem polać kwaśną
śmietanąi posypać
zieloną cebulką lub
szczypiorkiem.