ßßß
brązowy ryż z smażonymi warzywami podany z tahinibrown rice with fried vegetables served with tahiniSkładniki:ok. 50-60g ryżu brązowego (lub inny, dowolność) – ugotować na wodzie*marchewkilka różyczek brokuła i kalafiora3-4 duże pieczarkiprzyprawy: pieprz, słodka wędzona papryka, mielona kolendra, kumin, suszona pietruszkaolej do smażenia (tu: sezamowy)Na początek posiekać pieczarki i podsmażyć. Dodać pokrojoną podgotowaną pokrojoną w plastry marchew oraz brokuły i kalafiora (również lekko podgotowane). Smażyć chwilę i doprawić całość. Podawać z ryżem oraz tahini. Smacznego!*polecam od razu ugotować więcej np. szklankę suchego ryżu i resztę zostawić na śniadanie czy też kolacje 😉Kolejne danie jest całkiem podobne. Generalnie to używam prawie zawsze te same przyprawy, tym bardziej, że akurat tylko te mam teraz pod ręką. Jest to pełnoziarnisty makaron z smażonymi pieczarkami oraz marchwią i suszonymi pomidorami (w płatkach) podany wraz z hummusem (organicznym).
pełnoziarnisty makaron z smażonymi pieczarkami oraz marchwią i płatkami suszonych pomidorów podany z organicznym hummusem*whole wheat pasta with fried champignons, carrots and dried tomatoes served with organic hummus**polecam zrobić domowy 😉*homemade will be the best!Składniki:porcja makaronu tagliatelle (ok. 70-100g)5-6 pieczarekmarchewłyżka suszonych pomidorów w płatkach (lub kilka suszonych w całości, posiekać)przyprawy: słodka wędzona papryka, mielona kolendra, suszona pietruszka, kumin, pieprzMakaron ugotować. Pieczarki oraz marchew podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić i dodać płatki pomidorowe. Ugotowany makaron przełożyć na patelnie i wymieszać razem całość. Opcjonalnie podać z hummusem i posypać świeżą lub suszoną pietruszką. Smacznego!Oczywiście u mnie na obiad nie może zabraknąć też pieczonych warzyw i to zdecydowanie jest mój obiadowy faworyt. Przyrządziłam je tak jak zazwyczaj to robię, więc przepisy znajdziecie już na blogu, aczkolwiek zrobiłam wyjątkowy sos, który podbił moje podniebienie od pierwszego spróbowania! Dodałam do niego sumak, zakupiony podczas cudownego weekendu w Trójmieście
pieczone warzywa z sosem z tahinibaked vegetables with tahini sauce
łyżka tahiniłyżka soku z cytrynykilka łyżek mleka sojowego niesłodzonegopieprzszczypta sumakuWszystkie składniki wymieszać ze sobą na gęsty, gładki sos. Podawać z pieczonymi warzywami. Smacznego!Ostatnia propozycja to hummusowa zapiekanka z fasolką szparagową, marchewką oraz cukinią . Stworzyłam ją z wielozbożowych płatków . Wyjątkowy smak uzyskałam nie tylko za sprawą hummusu, ale też dzięki dodaniu zataru (również zakupionego podczas pobytu w Trójmieście). Zatar jest to arabska mieszanka przypraw, która zawiera sumak, sezam oraz suszone zioła takie jak tymianek, majeranek oraz oregano. Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Przyznam, że świetnie sprawdził się w połączeniu z hummusem, a tym bardziej w całości z warzywami, o których wspomniałam wyżej.
hummusowa wielozbożowa zapiekanka z fasolką szparagową, marchewką, cukinią doprawiona zatarembaked vegetable hummus wholegrain musli with green beans, carrots and zucchini seasoned with zatarSkładniki:5 łyżek mieszanki płatków (wielozbożowa z mielonym siemieniem lnianym)
spora łyżka hummususzczypta słodkiej wędzonej paprykiok. 1/3 łyżeczki zatarupieprzpokrojona w kostkę marchewkagarść podgotowanej zielonej fasolki1/2 cukiniiPłatki wymieszać z wodą, hummusem oraz przyprawami.Następnie dodać pokrojoną marchew oraz cukinię. Na koniec wmieszać podgotowaną fasolkę. Całość przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i piec w 180-200 stopniach Celsjusza ok. 20-30min. Smacznego!To by było na tyle, a w przyszłości na pewno pojawi się jeszcze więcej podobnych pomysłów. Łatwych w przygotowaniu i odpowiednich jak na studencką kieszeń.Teraz mykam przeglądać zdjęcia… Wasze relacje z Warszawy! Bardzo się cieszę, że ten dzień spędziliście tak cudownie. Niech ktoś mi powie, że jedzenie (i blogowanie) nie łączy ludzi to z uśmiechem vel bananem na twarzy opowiem mu o NasMiłego tygodnia!