Wykonanie
Bardzo gęsta i treściwa zupa z
czarnej fasoli,
kurczaka oraz ostrej i
słodkiej papryki. Przepyszna.
Fasolkę trzeba jednak dość długo gotować, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Polecam tę ze sklepu ekologicznego DrPelc .
Czarna fasola charakteryzuje się niewielkim rozmiarem, głębokim czarnym kolorem i bogatym smakiem. Właśnie ze względu na swój niepowtarzalny smak stanowi idealny substytut
mięsa.Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się i degeneracją narządów wewnętrznych. Ze względu na wysoką zawartość cynku,
czarna fasola polecana jest mężczyznom, ponieważ cynk niezbędny jest podczas procesu syntezy testosteronu.Składniki:
bulion2
pietruszki4
marchewkikawałek
pora2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiego2 łodyżki
selerakawałek
kapusty włoskiejłodyżka
lubczyku1
cebula białaponadto500 g
czarnej fasoli3 ząbki
czosnku3
filety z kurczaka1/2
korzenia selera4 cm kawałek
imbiru1
papryka czerwona1
papryka zielona1
papryczka chili1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
sól,
pieprz do smaku4 łyżki
oliwyPrzygotowujemy
fasolkę.Dzień wcześniej
czarną fasolę zalewamy zimną
wodą i pozostawiamy na minimum 8 godzin (najlepiej całą noc) w lodówce, co zapobiegnie jej fermentacji.Następnego dnia, tuż przed gotowaniem,
fasolkę płuczemy pod bieżącą
wodą. Przenosimy ją do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem około 2 godzin (najlepiej po godzinie sprawdzić stan
fasolek i dalej gotować, aż do miękkości). Gotową
fasolkę odcedzamy.Gotujemy
bulion.
Wodę na
bulion (około 2 litry) zagotowujemy z listkami laurowymi oraz
zielem angielskim.Przygotowujemy warzywa.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy dokładnie, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je (prócz
kapusty) do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy
bulion 30-40 minut. Pod koniec dodajemy
lubczyk, łodyżki
selera, sparzoną
kapustę włoską oraz
sól i
pieprz. Gotujemy
bulion kolejne 15 minut. Następnie przecedzamy go na drobnym sicie- musi być klarowny i jednolity.Smażymy
mięsko.
Filety z kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Ząbki
czosnku i
chili (bez pestek) siekamy drobno,
korzeń selera i
imbiru ścieramy na drobnych oczkach tarki, a
papryki kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Najpierw na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
czosnek i
papryczkę chili i chwilę je podsmażamy. Następnie dodajemy
mięso,
imbir i
seler. Doprawiamy całość
solą i
pieprzem i smażymy do czasu, aż
mięso ładnie się zarumieni. Przekładamy zawartość naczynia do garnka z
bulionem. Dokładamy
czarną fasolkę i
paprykę w proszku. Gotujemy zupę jeszcze 30 minut. Serwujemy ją z
pieczywem czosnkowym .