Wykonanie
Ciasta sezonowe są najlepsze! Przygotowane ze świeżych
owoców, takich zerwanych prosto z drzewa, pachną i smakują obłędnie. Będą się Nam śniły mroźną, zimową
porą. Korzystajcie więc
póki sezon na
owoce jesienne trwa. U mnie nie mogło zabraknąć
śliwek. Dziś przepis na przepyszne, lukrowane ciacho z
budyniem.Składniki:kruche ciasto3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soli1
jajko4
żółtka200 g
masła1 łyżka kwaśnej
śmietanybudyń1 i 1/2 kg
śliwek2 budynie
waniliowe1 łyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
cukru2 łyżki
bułki tartejponadto
lukier gęstyDo dużej miski przesiewamy
mąkę oraz
cukier puder. Twarde i zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z
mąką i
cukrem. Dokładamy
sól,
jajko,
śmietanę oraz
żółtka. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania
mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Przed pieczeniem należy ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.Przygotowujemy
budyń śliwkowy.
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, a czysty miąższ kroimy na ćwiartki.
Owoce przenosimy do rondla o grubym dnie. Dolewamy do nich 1/2 szklanki
wody, wsypujemy
cukier,
cynamon i gałkę. Zagotowujemy całość i dusimy pod przykryciem 5 minut.Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki
wody. Wlewamy je do naczynia z
owocami. Mieszając cały czas gotujemy jak zwykły
budyń,
Owoce studzimy.Składamy ciasto.Ciasto dzielimy na 2 części (1/3 + 2/3). Większą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia, umieszczając ją
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Uwięzione ciasto nie będzie przyklejało się do wałka, ani blatu.
Ciastem wylepiamy naszą formę (blaszkę możemy wyłożyć wcześniej pergaminem). Brzegi ciasta lekko naciągamy. Placek oprószamy
bułką tartą, a następnie pokrywamy
budyniem śliwkowym.Mniejszą część ciasta również rozwałkowujemy. Wykładamy ją na
śliwki i sklejamy brzegi ciasta.Całość pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy lukrem.