Wykonanie
Bardzo dobry i pyszny pomysł na obiad. Żałuję, że zdjęcia nie są w stanie oddać smaku i aromatu potrawy. Jest to danie za które ręczę i które szczerze polecam. Trzeba się przy nim nieco napracować, ale zapewniam, że warto. Ja soczyste
mięso podawałam z
ryżem amerykańskim firmy SONKO o śnieżnobiałych, smukłych ziarnach i zapiekanymi
ziemniakami .Składniki (4 porcje):podudzia12 podudzi z
kurczaka1 łyżka posiekanego
rozmarynuszczypta
soliszczypta
pieprzu1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej w proszku3 łyżki
oliwy z oliweksos BBQ
ryż z salsą2
torebki ryżu amerykańskiego RISANA1
cebula biała1
papryka czerwona1
papryka żółta1
papryka zielona3
pomidory2 łyżki
bambusa6 kolb mini-
kukurydzy (w zalewie octowej)1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka
octu winnegoszczypta
soliszczypta
pieprzu3 łyżki
olejuponadto
ziemniaki zapiekane z nitkami
chiliPrzygotowujemy podudzia z
kurczaka (dzień wcześniej).Podudzia z
kurczaka myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kilku miejscach.
Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego
sól,
pieprz, posiekany
rozmaryn,
paprykę w proszku i
oliwę. Obtaczamy
mięso w marynacie. Tak przygotowane podudzia owijamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Następnego dnia przenosimy
mięso do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Pod sam koniec, gdy
mięso będzie już prawie gotowe, podgrzewamy delikatnie sos BBQ (nie musi być bardzo gorący). Za pomocą pędzelka nanosimy go na podudzia. Całość zapiekamy 10 minut.Przygotowujemy
ryż z salsą.Gotujemy
ryż.Ilość
wody w garnku dobieramy tak, by woreczki były w niej całe zanurzone.
Wodę zagotowujemy. Woreczki wkładamy do wrzątku (
wodę można lekko posolić). Gotujemy je pod przykryciem około 15 minut. Następnie wyjmujemy woreczki, przepłukujemy
ryż zimną
wodą i odsączamy go.Przygotowujemy salsę.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kosteczkę,
bambusa w paski, a kolby mini-
kukurydzy w dość grube plasterki.
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie czysty miąższ (bez gniazd nasiennych) kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
olej. Wrzucamy
cebulę i smażymy ją 4 minuty. Dokładamy
paprykę. Chwilę ją podsmażamy, aby zmiękła. Następnie dodajemy
pomidory i
bambusa. Mieszamy całość i prażymy warzywa do czasu, aż
pomidory się rozgotują. Następnie dodajemy
cukier,
ocet,
pieprz i
sól. Mieszamy i wrzucamy posiekane
kolby kukurydzy. Salsę podgrzewamy 10 minut.Składamy danie.Na talerz wykładamy
ryż. Polewamy go salsą słodko-kwaśną. Obok układamy pieczone
ziemniaki i podudzia z
kurczaka obtoczone w
sosie barbecue.
Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO .