Wykonanie
Imam Bayildi ("Omdlały Imam"), to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Tam podawane jest na zimno z
pieczywem. Nazwę potrawa wzięła od reakcji jednego z tureckich imamów (muzułmański przywódca religijny), który aż "omdlał" na widok tego dania (faszerowane
bakłażany przygotowała oczywiście jego żona). Omdlenie miało być spowodowane albo oryginalnym smakiem potrawy albo wysoką ceną zastosowanych do niej przypraw (ciekawostka z wikipedii).Jak zwykle moja wersja znacznie odbiega od oryginału. Imam Bayildi, to danie bezmięsne. Ja dodałam jednak od siebie kawałki
kurczaka.
Pieczywo zastąpiłam
ryżem czerwonym firmy SONKO .
Ryż czerwony stanowi cenne uzupełnienie innych odmian
ryżu. Swój niepowtarzalny czerwony kolor zawdzięcza naturalnemu pigmentowi znajdującemu się w osłonie ziarna. Pełnoziarnisty
ryż czerwony posiada nie tylko oryginalny smak i aromat, jest również bardziej sypki i mniej kleisty w porównaniu do tradycyjnego
ryżu białego.Składniki (2 porcje):
bakłażany2 niewielkie
bakłażany2
filety z kurczaka4 ząbki
czosnku1
cebula1
papryka czerwona250 g boczniaków ostrygowatych
sól,
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
oliwa z oliweksos pomidorowy2 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek6
pomidorów3 gałązki
tymianku1 gałązka
bazyliiszczypta
papryki chili w proszku
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
mąki pszennejponadto2 woreczki
ryżu czerwonego RISANAPrzygotowujemy
bakłażany.
Filety z kurczaka płuczemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i kroimy w kostkę.
Czosnek i
cebulę obieramy i siekamy drobno.
Paprykę i boczniaki kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz najpierw
cebulę i
czosnek (chwilkę obsmażamy), a następnie
grzyby i
paprykę. Do lekko podduszonych warzyw dokładamy
mięso i
przyprawy. Całość smażymy około 8-10 minut bez przykrycia.
Bakłażany kroimy wzdłuż na dwie części. Usuwamy gąbczasty środek wraz w pestkami, a w otrzymanym wgłębieniu umieszczamy farsz. Tak nadziane połówki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 4 łyżkami
oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut (obserwujemy
oberżynę, by zbyt mocno się nie przypiekła).Przygotowujemy sos.
Pomidory płuczemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach ściągamy z nich skórkę, a czysty miąższ kroimy w kostkę. Ząbki
czosnku i
cebulę siekamy drobno. Podsmażamy je na
oliwie. Dokładamy
pomidory i podgrzewamy je do czasu, aż zaczną się gotować. Pod sam koniec dodajemy świeże
zioła i gotujemy całość kolejne 10 minut. Następnie warzywa rozcieramy blenderem na gładki mus. W 1/2 szklanki
wody rozpuszczamy
mąkę. Przelewamy mieszaninę do rondelka z sosem. Dodajemy
sól,
pieprz i
chili. Całość gotujemy 5 minut.Przygotowujemy
ryż.Ilość
wody w garnku dobieramy tak, by woreczki były całe zanurzone.
Wodę lekko solimy i zagotowujemy. Woreczki wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W zależności od preferowanej konsystencji
ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjmujemy woreczki, przepłukujemy je w zimnej wodzie, odsączamy, rozrywamy wzdłuż drobnej perforacji i wysypujemy
ryż na talerze.Gorące
bakłażany serwujemy z
ryżem i
sosem pomidorowym.
Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO.