Wykonanie
Oj dawno mnie nie było...gotowałam, ale po prostu ostatnio zaczęłam znowu więcej czytać, więc wiecie jak to jest wielki szał mnie ogarnął, ale ale postaram się poprawić. Ostatnio miałam rodzinną imprezkę... I zrobiliśmy 2 sosy do
mięs i ryb. To nie będzie zaskoczenie:
Kurkowy oraz
Borowikowy ;P Poniżej znajdziecie moje domowe przepisy oraz kilka fotek.Przepisy są dziecinnie proste i praktycznie robi się je tak samo tylko wymieniamy
grzyby - a jednak smak jest całkiem inny;))Potrzebujemy:
Kurki i
borowiki świeże lub suszone
sól,
pieprzserki śmietankowe topione
śmietankę 18-kę i/lub 30-kęopcjonalnie
cebulkaPrzygotowanie:I Jeśli
grzyby są suszone musimy je koniecznie namoczyć - najlepiej na kilka godzin. Gdy zwiększą swoją objętość i nasiąkną
wodą - gotujemy je tak jak świeże
grzyby;)II Jeśli
grzyby są świeże to po prostu je kroimy i gotujemy, aż będą miękkie.III W różnych domach stosuje się różne praktyki. My przy grzybach jeśli to ma być sos do
mięs lub ryb to odlewamy
wodę, w której się gotowały i zostawiamy ją na później. Następnie podsmażamy ugotowane
grzyby na patelni - opcjonalnie z pokrojoną drobno
cebulką - solimy i
pieprzymy. Wtedy dodajemy odrobinę
wody w której się gotowały,
śmietankę wedle uznania oraz
serek lub
serki topione śmietankowe, które nadadzą sosowi kremowego posmaku i gęstości. Doprawiamy powtórnie jeśli trzeba i zagotowujemy.Gotowe;)Prosto, szybko i przyjemnie;) Ja nie potrafię wybrać - choć jeśli chodzi o danie z
makaronem to uwielbiam
kurkowy....;D Koniecznie napiszcie, który Wy wolicie;)
Idealny dodatek do ugotowanego na parze lub usmażonego
łososia.Pozdrawiam!